Vulva kabaca kadın genital sisteminin en dış bölgesini oluşturan deri kısımdır.Oldukça nadir görülen vulva kanserinin en fazla görülen belirtisi renk değişiklikleri ve kaşıntıdır.Vulvada görülen bazı cilt hastalıkları ileriki dönemlerde kansere dönüşebileceğinden dikkatli bir şekilde tanısı konulmalı ve takip edilmelidir.Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı vürüsler suçlanmaktadır.
Vulvada en sık görülen kanser skuamöz hücreli adı verilen hücre türündeki kanserdir. %70 vakada büyük ve küçük dudaklar tutulur.Ayrıca bazal hücreli kanser, melanom gibi cilt kanserleri de vulvada görülebilir.
Vulva kanseri direk olarak komşu organlara, ve lenfatik sistem yolu ile uzak organlara sıçrayabilir (metastaz).Kanser hastalığın yayılımına göre evrelenir.
Tedavi
Yayılım gösteren vulva kanserlerinin yaklaşık yarısı 1. evrede teşhis edilir. Tedavisi cerrahidir.Bu dönemde tedavi edilen hastalarda 5 yıllık yaşam %90 civarındadır.Ameliyatta tümörlü dokuların tamamı ile bazı hallerde kasık bölgesindeki lenf düğümleri tamamı ile çıkartılır.Hasta açısından oldukça güç bir ameliyattır. Bazı yazarlara göre ameliyat sonrası yara açılması görülmemesi ameliyatın yetersiz olduğunu düşündürmelidir. Ameliyat sonrası % 50 vakada yara yerinde enfeksiyon ve açılma görülür. Diğer komplikasyonlar kanama, genel enfeksiyonlar, damar problemleri, idrar tutamama ve kronik bacak ödemidir.
Radyoterapi ve kemoterapi bu kanser türünde tercih edilmez.