Bir restoranda yemek yerken, alışveriş yaparken ya da başka uygunsuz bir zamanda amniyon kesesinin açılması ve suların gelmesi sadece filmlerde görülen bir olay değildir. Günlük yaşamda bu gibi durumlara sıkça rastlanmaktadır.
Doğumuna az bir zaman kalmış anne adaylarının çoğu suların geldiğini ya da doğumun başladığını anlayamama ve bu nedenden dolayı geç kalma korkusu yaşarlar. Genelde yanılma ya da anlayamama söz konusu olmamakla birlikte gebenin suyu iki şekilde gelebilir.İlkinde aniden çok fazla miktarda sıvı vajinadan dışarıya akar. Kişinin çamaşırı, giysileri hatta oturduğu ya da yattığı yer bile bu ılık su ile ıslanır. Böyle bir durum başka birşeyle karıştırılamaz ve hamile kadının suyunun geldiğini anlamaması olanaksızdır. İkinci şekilde ise amniyon kesesindeki yırtık çok küçüktür ve amniyon sıvısı azar azar gelir ve hamilelikte sık karşılaşılan vajinal akıntı ya da idrar kaçırma ile karıştırılabilir. Suyunun geldiğinden şüphe eden anne adayı zaman kaybetmeden doktoru ile görüşmelidir.
Amniyon kesesi doğum sırasında ya da eylemden çok önce açılabilir. Eylem sırasında kendiğilinden açılması çoğu zaman doğumun yakın olduğunu gösterir. Sancılar başlamadan önce açıldığında ise gebelik hastası önem kazanır. Otuzaltıncı haftadan önce gerçekleşirse ve sıvı kaçağı çok fazla değilse antibiyotik desteği ile birkaç gün daha beklenebilir. Su kesesi açıldığında üzerindeki koruma kalkacağından bebek enfeksiyonlara ve dış etkenlere açık hale gelir. Bu nedenle suyu gelen küçük gebeliklerde yakın takip gereklidir.Çoğu zaman amniyn gebesi açılan gebeliklerde gebelik haftası ne olursa olsun doğum kaçınılmazdır.
Amniyon sıvısı neye benzer?
Amniyon sıvısı genelde şeffaf ya da açık renkli berrak bir sıvıdır. Kendine özgü bir kokusu vardır.İçinde bebeğin cildini kaplayan ve verniks kazeoza adı verilen kremsi yapılar görülebilir. Eğer rengi açık sarı ise ve amonyak kokusu varsa bu sıvı amniyon değil idrar olabilir. İdrar kaçırma hamileliğin son dönemlerinde sık karşılaşılan bir durumdur.
Sıvının koyu yeşil ya da kahverengi olması mekonyum yani bebeğin kakasının varlığına işaret eder ve son derece önemlidir. Böyle bir durumda eğer doğum çok yakın değilse sezaryen gerekli olabilir.
Suyunuz gelirse ne yapmalısınız?
Gebelik haftası ne olursa olsun suyunuz geldiğinde mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Eğer gelenin amniyon sıvısı olup olmadığından emin değilseniz doktorunuz yapacağı basit bir testle sıvının asiditesini ölçerek bunun amniyon sıvısı olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir.
36 haftadan büyük gebeliklerde genellikle suyun gelmesini takiben 36 saat içinde doğum başladığından hazırlıklarınızı tamamlamanızda yarar vardır.