Bebeğin plasentasını oluşturan dokulardan örnek alınması demektir. Erken uygulanması, fetusa doğrudan müdahale olmaması, fetal zarlara tahribat vermemesi, ve amniyosenteze göre fazla materyal elde edilmesi avantajlarıdır. Zor olması, alınan hücrelerin direk olarak fetusa ait olmması, fetus üzerindeki muhtamel olumsuz etkileri dezavantajıdır.Çok yaygın olarak uygulanan bir teknik olmayıp uygulandığı durumlar amniyosentez ile aynıdır. %10 civarında fetal kayba neden olur. 9-12 haftalar arasında yapılabilir ama en ideali 11. haftada yapılmasıdır.
Ne zaman yapılır
Aşağıdaki durumlarda biri yada birkaçının varlığında CVS yapılması düşünülebilir.
- Anne yaşının 35 den büyük olması
- Ailede kromozomal bozukluğu olan doğum öyküsü
- 3 ya da daha fazla sayıda düşük
- Ailede hemofili gibi genetik hastalıklar olması
İşlem nasıl yapılır
Vajinal enfeksiyon gibi durumların varlığında işlem yapılmaz. İşlem rahim ağzından ya da karın üzerinden yapılabilir. Transservikal yöntemde vajina ve rahim ağzından geçirilen bir katater plasentaya kadar itilir ve buraya ulaşıldığında doku örneği alınır. batından yapılan türde ise karın üzerinden bir iğne ile girilerek doku örneği alınır.
Avantajları
En önemli avantajı erken dönemde yapılabilmesi ve genelde gebelik 14. hafta olduğunda sonuçların alınabilmesidir. Herhangi bir anomali varlığında gebeliğin sonlandırılması daha kolay ve az travmatik olmaktadır.
Riskleri
CVS nin en büyük riski işlem sonrası düşük olmasıdır. Bu durum %1 oranında görülür. Bu oran amniyosentezdekinden biraz daha fazladır. Diğer riskler ise kanama, kramplar ve enfeksiyonlardır. Bunların görülme sıklığıda %1 den daha azdır. Bazı durumlarda materyal az geldiğinden sağlıklı bir değerlendirme yapılamaz ve bu nedenle amniyosentez gerekebilir.