Vajina nasıl temizlenir, vajinal temizlik nasıl olmalıdır sorusunun aslında tek bir cevabı vardır: Temizlenmez.
Cinsel bölgeniz ile ilgili yapılmasi gereken tek şey vulva adı verilen dış bölgelerin sadece su ya da vücut şampuanı ile nazikce yıkanmasıdır. Bu yıkama esnasında çok fazla ovalanması son derece hassas olan ciltte gözle görülemeyen minik yırtılmalara neden olabilir. Bu yırtılmalar ise sizi enfeksiyonlara açık hale getirebilir.
Yıkandıktan sonra genital bölge çok iyi kurulanmalıdır. Nemli kalması bakteri ve mantarların kolaylıkla üremesi için zemin hazırlar.
Bazı kadınlar gential bölgelerinin kokusundan rahatsız olurlar ve bu nedenle kokulu sabun, parfüm, silme mendilleri, gibi ürünleri kullanmayı tercih ederler. Bu uygulamalar aslında son derece sakıncalıdır ve vajinanın asit-baz dengesini bozarak irritasyon, yanma, kaşınma ve enfeksiyon riskini çok arttırırlar.
Genital bölgedeki nemlenmeyi gidermek için kullanılan talk pudrası yumurtalık kanseri riskini arttırdığı için KESİNLİKLE kullanılmamalıdır. Dünyadaki en büyük talk pudrası üreticilerinden birisinin bu bilgiyi gizlediği suçlaması ile milyonlarca dolarlık tazminat davaları ile karşı karşıya kaldığı unutulmamaladır.
Vajina temizliği ile ilgili bir kadının kendine verebileceği en büyük zarar ise vajina içerisini yıkamak yani vajinal duşdur.
Vajinal duş nedir?
Vajinal duş, vajinal akıntı ya da diğer materyali mekanik olarak temizlemek için vajina içini basınçlı su ya da başka bir sıvı ile yıkamak anlamına gelir. Öte yandan vajinal duş için kullanılan çeşitli parfümlü materyal ya da ilaç da mevcuttur.
Kadınlar neden vajinal duş yaparlar ?
- Adet kanaması sonrası vajinada kalan kanı temizlemek için
- Cinsel ilişki sonrası hamile kalmamak ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak için (vajinal duş be gebelikten korur ne de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar)
- Vajial kokuları azaltmak için. Vajina bölgesinde kötü koku olan kadınlar mutlaka jinekologlarını ziyaret etmelidirler. Vajinal duş durumu düzeltmek yerine daha da kötüleşmesine neden olur.
- Bazı kadınlar düzenli olarak vajinal duş yapmadıkları taktirde kendilerini temiz hissetmezler.
- Kronik vajinal mantar enfeksiyonu, ya da kronik bakteriyel enfeksiyon varlığında tıbbi olarak içerisinde bazı özel solüsyonlar ile vajinal temizlik önerebilirler. Bu amaçla yapılacak olan vajinal duş yalnızca doktorunuzun önerisiyle ve onun reçete edeceği solüsyonlar ile yapılmalıdır.
Vajinal duş sağlıklı mıdır?
Bu sorunun tek ve kesin bir cevabı vardır: HAYIR
Özellikle gebelikten korunmak için vajinal duş uygulaması son derece etkisiz bir yöntemdir. American Journal of Public Health dergisinde yer alan bir araştırmaya göre vajinal duş bir kadının hamile kalma olasılığını sadece %30 oranında azaltmaktadır.
Düzenli yapılan vajinal duş kadının vajinadaki kimyasal dengesini bozarak enfeksiyonlara eğilimli hale gelmesine neden olur. Duş sırasında yeni mikroorganizmaların vajinaya girişine neden olunabilir. Bu mikroplar rahim ağzı, rahim ve tüplere ulaşarak ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Yapılan araştırmalar düzenli vajinal duş yapan kadınlarda bakteriyel vajinozis başta olmak üzere çeşitli vajinal enfeksiyonlarla cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha fazla rastlanıldığını ortaya koymaktadır.
Daha ciddi bir komplikasyon ise pelvik iltihabi hastalıktır (PID). Düzenli olarak avjinal duş yapan kadınlarda pelvik iltihabi hastalık geçirme riski %78 daha fazladır. PID uzun dönemde kısırlık ve hatta tedavi edilmediği taktirde hayati tehlikeye neden olabilen bir durumdur.
Bu nedenle rutin temizlik için düzenli vajial duş yapılması sağlıklı değildir ve günümüzde kesinlikle önerilmemektedir. Vajinayı temizlemenin tek güvenli ve sağlıklı yolu vajinanın kendi kendini temizlemesine izin vermektir. Vajinadaki kimyasal denge çok hassastır ve bu dengedeki küçük sapmalar ciddi olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Vajina kendi kendini nasıl temizler?
Vajina kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz. Doktorunuz önermedikçe kadın hijyenine yönelik sabun, sprey, pudra türü maddelerin kullanımı yeterli bir vajinal temizlik için gerekli değildir. Üstelik bu tür maddeler vajinada irritasyon ve alerjik reaksiyona neden olabilir.
Aşağıdaki durumların varlığında jinekoloğunuzla görüşmelisiniz:
- Vajinada ağrı
- Vajinada yanma hissi
- Vajinada kaşınma
- Vajinadan kötü koku gelmesi
- İdrar yaparken yanma
- Normal akıntıdan daha farklı türde ve renkte içinde peynir kesiği ya da kireç benzeri parça içeren akıntı
Muayeneye gitmeden önce asla vajinal temizlik yapmayınız. Bu tür bir temizlik vajinal akıntıyı uzaklaştırarak jinekoloğunuzun tanıya ulaşmasını güçleştirir.
Vajinal duş bir doğum kontrol yöntemi değildir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.