Adet öncesi gerginlik sendromu ya da bilimsel adı ile premenstrüel sendrom kadınların hemen hepsini az ya da çok etkilemektedir. Belirtiler hafif sıvı tutulumu ve şişkinlikten şiddetli mizaç değişikliklerine hatta depresyona kadar değişebilir. PMS ile başa çıkmak için birkaç basit önlemi deneyebilirsiniz.
- PMS’nin en şiddetli formu Premenstrüel disforik bozukluk adı verilen mizaç bozukluğudur. Bu durumun varlığında doktor konrtolü altında bazı antidepresanlar kullanılmaktadır.
- Araştırmalar günde 1200 miligram kalsiyum alımının hafif şiddetteki belirtileri nerdeyse yarı yarıya azalttığını göstermektedir.
- PMS ile başa çıkmanın oldukça etkili bir yolu düzenli egzersiz yapmaktır. Egzersiz şikayetleri azaltmakla kalmaz çoğu zaman tamamen ortadan kaldırır.Ayrıca egzersiz stresle mücadele etmek açısında da oldukça etkili bir yöntemdir.
- Adet öncesi dönemde memelerde hassasiyet olması durumunda günlük 600 IU E vitamini alımı şikayetleri azaltabilir. E vitamini aynı zamanda dolşım sistemi üzerinde de koruyucu etkiye sahiptir.
- Beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler şikayetlerin şiddetini azaltabilir. Düşük yağ içerikli beslenme ve rafine şeker, tuz, kırmızı et, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması yararlıdır. Yeşil sebze, meyve ve bakliyat tüketiminin arttırılması gerekir.
- Adet öncesi dönemde çukulata, şeker isteği artan kadınların günde 300-500 miligram magnezyum alması bu isteklerini azaltabilir. Magnezyum aynı zamanda meme hassasiyetinin tedavisinde de yararlıdır.
- Bazı kadınlarda günlük 50-300 miligram B6 vitamini alınması şikayetleri gidermektedir.
- Günlük 1500 miligram primrose yağı yada doğal progesteron kremi gibi alternatif tedaviler de denenebilir ve bir zararı yoktur.
- Bazı durumlarda doğum konrtol hapı kullanımı şikayetleri önemli ölçüde azaltmaktadır.
- İbuprofen, naproksen gibi anti enflamatuar ağrıkesiciler premenstrüel şikayetlerin azaltılmasında kullanılabilir. Aspirin kanama süresi ve şiddetini arttırabileceğinden bu amaç için uygun bir seçim değildir.