Adet siklusu nedir ?
Adet siklusu ya da adet dönemi her ay kadın vücudunu hamileliğe hazırlayan bir döngüdür. Adet kanaması bu sikluun sadece bir parçasıdır. Siklusun uzunluğu bir adet kanamasının başladığı ilk günden bir sonraki kanamanın başladığı ilk güne kadar geçen süredir. Ortalama 28 gündür ancak 23-35 gün arasında olması normal kabul edilir.
Adet siklusu sırasında neler olur?
Adet siklusunda yumurtalıklardan bir adet yumurta hücresi gelişir ve yumurtlama olur. Bu sırada rahimin içindeki zar tabakası önce kalınlaşır daha sonra ise salgı üretmeye başlar. Aynı zamanda rahime giden kan miktarı da artar. Yumurta fallop tüplerinden geçerek rahime ulaşır. Bu seyahat esansında sperm ile karşılaşırsa döllenme meydana gelir. Döllenen yumurta rahimin içindeki bu kalınlaşmış tabakaya yerleşir ve büyümeye başlar. Eğer hamilelik olmaz ise kandaki hormonlar düşer, rahimin içindeki kalınlşmış tabakaya gerek kalmaz ve bu tabaka dökülür ve kanama ile birlikte atılır.
Adet kanaması nedir ?
Adet kanaması kalınlaşmış bu tabakanın ve kanın vajina yolu ile vücut dışına atılmasıdır. Adet kanaması hafif, orta ya da çok şiddetli olabilir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Hatta zaman zaman aynı kişide değişik şekillerde de olabilir. Pek çok kadında 1-2 gün hafif, daha sonra 1-2 gün şiddetli olur ve takiben yeniden hafifleyerek kesilir. Adetlerin başladığı ilk yıllarda kanamalar düzensiz olabilir.
Adet kanaması kaç gün sürer?
Her kadın farklı olduğu için kanamanın süresi de farklı olur. Bazılarında 2-3 gün sürerken bazılarında 1 hafta kadar sürebilir. Ergenliğe geçen bir kişinin kanmalarının düzene girmesi birkaç yıl alabilir. Bir ay 4 gün sonraki ay 6-7 gün olabilir. Eğer kanamalar çok düzensiz ise tıbbi destek gerekebilir. Kanamaların 7 günden uzun sürmesi normal değildir.
Ped/tampon ne sıklıkta değiştirilmelidir?
Hijyenik pedler iyice dolana kadar beklenmemelidir. Kanamanın miktarına göre belirlenecek olan sıklıklarda değiştirilmelidir. Her kadın bu sıklığa kendi durumuna göre kendisi karar vermelidir. Eğer tampon kullanılıyorsa bu durumda her 4 saatte bir değiştirilmesi gereklidir. Tamponun 6 saatten uzun bir süre değiştirilmemesi hayatı tehtid edebilecek boyutta riskler taşır. Tampon kulanırken aşağıdaki durumlar ortaya çıkar ise mutlaka ve acilen jinekoloğunuzla görüşmelisini:
- Aniden ortaya çıkan yüksek ateş
- Kas ağrısı
- İshal
- Başdönmesi
- Baygınlık
- Ciltte kızarıklık
- Boğaz ağrısı
- Gözlerde kanlanma
Adet kanaması sırasında normal hayatıma devam edebilir miyim?
Evet. Kanamalarınız günlük aktivitelerinize engel değildir. Spor yapmaya ve benzeri aktivitelere devam edebilirsiniz. Tampon kullanıyorsanız yüzmenizde de bir sakınca yoktur. Hatta bazı kadınlar adet kanaması sırasında spor yapmanın adet sancılarına iyi geldiğini belirtmektedirler.
Adet gecikmesi ne anlama gelir?
Her adet gecikmesinde ilk önce yapılması gereken hamilelik olmadığının gösterilmesidir. Hamilelik dışında adet gecikmesine neden olabilecek başka durumlar da vardır:
- Yaş: Yeni adet görmeye başlamış ya da menopoza yaklaşmış kadınlarda adet gecikmeleri olabilir.
- Egzersiz: Yoğun yapılan spor gecikmelere neden olabilir.
- Stres: Sıkıntı, üzüntü ve benzeri duygusal yoğunluklar gecikmelere yol açabilir
- Hastalık: Çeşitli sistemik hastalıklar bu duruma neden olabilir.
- Ani kilo artışı ya da kaybı
Hangi durumlarda jinekoloğumu aramalıyım?
- 16 yaşına kadar adet görmediyseniz
- Adetleriniz aniden kesildiyse
- Kanamalarınız çok uzun sürüyor ise
- Kanama miktarı çok fazla ise
- İki adet arasında da kanama oluyor ise
- Adet kanamaları sırasında çok fazla ağrınız oluyor ise
mutlaka jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.