Aslında doğum ile ilgilenen tüm hekimlerin bildiği ama bir türlü vazgeçemediği uygulamalardan biri olan bütün anne adaylarına gebeliğin başlangıcından itibaren vitamin ilacı başlama alışkanlığı İngiltere’de bir kez daha masaya yatırıldığında multivitamin ve mineral desteği alan gebelerin aslında paralarını havaya savurdukları ve bu ilaçlara büyük olasılıkla gereksinim duymadıkları araştırmacılar tarafından bir kez daha ortaya kondu.
Bilimsel literatürdeki veri ve kanıtların gözden geçirildiği, Drug and Therapeutics Bulletin dergisinde yayınlanan çalışma, yavrularının hayata daha iyi ve sağlıklı başlamasını hedefeyen anne adaylarının vitamin desteği almak yerine beslenme alışkanlıklarına odaklanmaları ve bunu iyileştirmelerini öneriyor.
Çalışma aynı zamanda gerekliliği ve yararı gösterilmiş D vitamini ve folik asit desteği ile ilgili olarak resmi ve yetkili kurumların önerilerine uyulmasını salık veriyor.
Bazı besin maddelerinin eksikliğinin preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), bebeğin büyümesinde kısıtlılık, spina bifida gibi sınır sistemi bozuklukları, iskelet bozuklukları ve düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara neden olabileceği uzun zamandır biliniyor.
Bu durumun neticesi ise özellikle anne adaylarını hedefleyen hamilelere özgü multivitamin ürünlerinin kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını koruyacağı söylemi ile piyasaya sunulması oldu. Bu tür ürünlerin ingilterede hamile kadına aylık maliyeti 15 pound.
İngiltere sağlık sistemi hamile kadınlara sağlıklı ve pek çok besin maddesinden oluşan bir diyet takip etmelerini ve sadece gebeliğin ilk 12 haftası boyunca 400 mikrogram folik asit ve tüm gebelik boyunca 10 mikrogram D vitamini almalarını öneriyor. Ailede noral tüp defekti öyküsü varlığında, annede diyabet olması durumunda ya da daha önceden noral tüp defektlı bebek doğurmuş olanlarda folik asidin daha yüksek dozda (5 miligram) alınması öneriliyor.
Ayrıca olası olumsuz etkileri nedeni ile A vitamini alımına dikkat edilmesi de resmi öneriler arasında .
Araştırmacılar folik asit ile ilgili önerilere katılmakla birlikte D vitamini konusunda elde yeterli veri olmadığı görüşündeler.
Eldeki bilimsel veriler hamile her kadında rutin olarak vitamin desteği başlamanın gerekli olmadığını gösteriyor. Ancak gelir düzeyi düşük, beslenme şartları bozuk, kötü ya da az beslenen kadınlarda dışarıdan verilecek vitamin ve minerallerin yararlı olabileceği düşünülüyor.
Bebek sahibi olmayı planlayan kadınların düzenli vitamin kullanmak yerine pek çok besin maddesinin bir arada bulunduğu, taze meyve sebze ile balık içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı takip etmeleri açısından eğitilmelerinin çok daha önemli olduğu son derece açık.
http://dtb.bmj.com/content/early/2016/07/11/dtb.2016.7.0414.full