Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Egzersiz, gebelik, ve erken doğum

literature2

Yenidoğan ölümlerinin, çocukluk çağındaki gelişim bozuklukları ve bu dönemde görülen kronik hastalıkların bilinen en önemli risk faktörü erken doğumdur.

Erken doğumun bilinen risk faktörleri ise daha önceden erken doğum yaşamış olmak, çoğul gebelikler yani ikiz ve üçüz gebelikler, rahimde görülen şekil bozukluklari ve anormallikler, bazı tıbbi sorunlar, sigara kullanımı, ve vücut kitle indeksinin fazla olması yani kilo fazlalığıdır.

Ne yazıkki kilo fazlalığı üreme çağındaki kadın popülasyonunda sık karşılaşılan bir problemdir. İdeal olan gebe kalmadan önce kilo sorunlarının giderilmesidir. Bu aynı zamanda gebe kalma şansını da arttıran bir yaklaşım olacaktır.

Gebelik öncesinde fazla kilolardan kurtulmak gebelik sırasında ortaya çıkabilecek gebeliğe bağlı şeker hastalığı, yüksek tansiyonla birlikte giden komplikasyonlar, damar içinde kan pıhtılaşması ve vakum ya da forseps kullanımı veya sezaryen gibi operatif doğum riskini azaltması açısından da önemlidir.

Ciddi kilo fazlalığı olanlarda yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte egzersiz gebelik sırasında da devam ettirilebilir.

Yakın zaman önce yayınlanan sistemik bir derlemede gebelik sırasında fiziksel aktivite ve erken doğum görülme oranları arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmış.

Konu ile ilgili yayınlanmış 41 çalışmanın bir arada değerlendirildiği bu incelemede gebelik sırasında yapılan fiziksel aktivitenin erken doğuma neden olmadığı, tam tersine erken doğum riskini bir miktar azalttığı ortaya konmuş.

Düzenli egzersiz yapan kadınların daha sağlıklı bir diyet uyguladığı, sigara içme oranlarının daha az olduğu genel olarak kendi sağlıklarına daha fazla dikkat ettiği de gözününe alındığında bu bulgular çok da şaşırtıcı değil.

Elbetteki kanama, çoğul gebelik, tespit edilmiş erken doğum riski, rahim ağzında kısalma, suların gelmesi gibi durumların varlığında egzersiz asla önerilmez ancak bu durumların olmadığı pek çok kadın gebelik süresince egzersiz yapmaya devam edebilir ve etmelidir.

Kaynak

  • Aune D, Schlesinger A, Henriksen T, Saugstad OD, Tonstad S. Physical activity and the risk of preterm birth: a systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. BJOG. 2017;124:1816-1826.