Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Depresyon gebelikte olumsuz etkilere neden olabilir

literature2

Yeni yayınlanan bir çalışma gebelik öncesinde depresyon sorunu yaşayan kadınlarda erken doğum, sezaryen ile doğum ve haftasına göre küçük bebek doğurma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Kadın hastalıkları ve Doğum alanındaki en prestijli bilimsel dergilerden biri olan Obstetrics & Gynecology dergisinin Nisan 2016 sayısında yer alan çalışma antidepresanlar ile tedavinin gebelikteki bu istenmeyen durumlar üzerinde de olumlu etkisinin olduğunu gösterdi.

Amerika Birleşik Devletlerinin Boston kentinde bulunan Brigham and Women’s Hospital kadın hastalıklaları ve doğum bölümünden Dr. Kartik K. Venkatesh ve ekibi Temmuz 2010 ve Ekim 2013 tarihleri arasında Massachusetts General Hospital’da doğum yapan 7267 kadının sonuçlarını incelemişler.

Edinburgh Postnatal Depresyon Skalası uygulanan bu kadınların 831’i yani yaklaşık %11’i on ve daha fazla puan almış ve antenatal depresyon taraması pozitif olarak kabul edilmiş. Tüm kadınların %15’i 37. gebelik haftasından önce doğum yapmış, %32’sinde sezaryen ile doğum gerekli olmuş ve doğan bebeklerin %13’ü olması gerekenden daha düşük ağırlıkla yani daha küçük olarak dünyaya gelmiş.

Bu duruma neden olabilecek sosyodemografik ve klinik değişkenler kontrol edildiğinde bile depresyon olmayan anne adayları ile karşılaştırıldığında, depresyondaki anne adaylarında 37. haftadan önce doğum riski 1.27 kat, otuzikinci haftadan önce doğum riski ise 1.82 kat fazla bulunmuş. Buna ek olarak 2500 gramdan daha küçük bebek doğurma riski ise 1.41 kat fazla saptanmış. Doğum kilosu 2500 gramın üzerinde olsa bile haftasına göre küçük kabul edilen bebek doğurma riskindeki artış ise 1.28 kat oraka hesaplanmış.

Depresyon taraması pozitif çıkan kadınlar negatif saptananlara göre genelde daha genç, daha kilolu hatta obez, sigara kullanan ve evde başka bir çocuğu olan kadınlar olarak bulunmuş. Bu kadınların gelir düzeyi de genelde daha düşük olarak saptanmış.

Depresyon saptanmayan kadınlar ile kıyaslandığında Depresyon taraması pozitif olan ve antidepresan ilaçlar ile tedavi edilen kadınlarda yukarıda söz edilen tüm risklerin anlamlı derecede azaldığı görülmüş

Bu çalışmanın sonuçları daha önceden yayınlanan ve antidepresan kullanımının gebelik üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ileri süren bir çalışma ve yine antidepresan tedavisinin olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığını gösteren bir başka çalışma ile tezat oluştursa da gebelik ve depresyon konusuna dikkat çekmesi ve çarpıcı risk artışları bildirmesi nedeni ile oldukça önemli.

Depresyonun gebelik üzerindeki etkileri ve tedavinin olası olumsuz etkileri ortadan kaldırıp kaldırmayacağı konusunda net bir sonuca varabilmek için çok daha fazla araştırmaya gereksinim olduğu kesin.

 
Kaynak: http://journals.lww.com/greenjournal/Citation/2016/05000/Association_of_Antenatal_Depression_Symptoms_and.17.aspx