Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Babanın depresyonu bebeğin ilerki yaşantısını etkileyebilir.

literature2

Yapılan yeni bir çalışmaya göre bebeğin doğumunu takiben ilk yılda babanın yaşadığı depresyon tıpkı annenin yaşadığı depresyon gibi çocuğun ilerki dönemde vurma, yalan söyleme, anksiyete, hüzün gibi birtakım davranış bozuklukları geliştirmesine neden olabilir.

Daha önce yapılan çalışmalar genelde anne depresyonu odaklı iken bu çalışma babayı degerlendimesi açısından ilk olarak kabul ediliyor.

Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Sheehan Fisher babanın duyguları da çocukları etkiliyor diyor ve yeni baba olmuş kimseler i̇ncelenmeli ve doğum sonrası depresyon saptanması durumunda tıpkı anne gibi tedavi edilmelidir diye ekliyor

Depresyondaki anne ve babalar depresyonda olmayanlara göre daha az göz kontağı kuruyorlar ve daha az gülümsüyorlar.Depresyon kişilerin duygularını ifade etme tarzını etkiliyor ve davranış şekillerini değiştiriyor. Anne ve babanın bebek ile olan bağı azaldıkça çocuğun sağlıklı duygular geliştirme olasılığı azalıyor.

Daha önceki çalışmalar babanın çocuğunun doğumundan hemen sonra depresyon açısından hayatındaki en yüksek riskli dönemde olduğunu gösteriyor. Böyle bir durumun fark edilmemesi halinde bu kişilerin çocuklarının ileriki yaşantılarında davranış bozukluğu geliştirme riski artıyor.

Yeni anne baba olmuş 200 çifti üç yıl boyunca izledikleri bu çalışmada araştırmacılar anne ve babadaki depresyonun bebekte eşit etkiye sahip olduğunu ve erken dönemde farkedilmesi ve tedavi edilmesi durumunda yaratacağı olumsuzlukların son derece azalacağını ortaya koymuşlar.

Bu çalışmanın gösterdiği en enteresan bulgulardan bir tanesi ise anne ve baba arasındaki kavgaların çocukta davranış bozukluğu riskini depresyon kadar etkilemediğini iddia etmesi

 

Sheehan D. Fisher, Rebecca L. Brock, Michael W. O’Hara, Robin Kopelman, Scott Stuart. Longitudinal Contribution of Maternal and Paternal Depression to Toddler Behaviors: Interparental Conflict and Later Depression as Mediators..Couple and Family Psychology: Research and Practice, 2015; DOI:10.1037/cfp0000037