Human Reproduction dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre fazla kilolu ya da obez olan kadınların embryolarının gebeligin erken donemindeki gelişimi sağlıklı kilodaki kadınların embryolarına göre farklılık gösteriyor.
Bir başka deyişle anne adayının kilosu döllenen yumurtanın bölünmesi ve gelişmesinde rol oynuyor olabilir.
Araştırmacılar bu çalışma sonucunda 4 önemli bulgu elde etmişler.
ilk olarak kilosu fazla olan yani vücut kitle endeksi 25 kg/m2 ve üzerindeki kadınlardan toplanan yumurtalar vucut kitle indeksi normal olarak kabul edilen kadınlardan toplanan yumurtalara göre anlamlı oranda küçük bulunmuş.
İkinci olarak fazla kilolu ve obez kadınlardan elde edilen küçük yumurtaların sağlıklı kilodaki kadınlardan elde edilen embryolara göre döllenmeyi takiben 5. güne denk gelen ve embryonik gelişimin çok önemli bir aşaması olan Blastokist evresine daha az ulaştıkları saptanmış. Blastokist aşamasına ulaşma oranı düşük olmakla birlikte bunu başarabilen embryoların gelişiminin ortalama 17 saat daha hızlı olduğu izlenmiş. Bu hızlanmış gelişim büyük olasılıkla ileride plasentayı oluşturacak olan hücrelerin sayısının daha az olması ile açıklanmış.
Son olarak kilo fazlası olan kadınlardan elde edilen embryoların metabolizması da diğer embryolara göre faklı bulunmuş. Bu embryoların erken dönemdeki en önemli enerji kaynağı olan glukozu anlamlı olarak daha az kullandığı, benzer şekilde hücre ve kasların yapı taşı olan amino asit metabolizmalarının da farklı olduğu gösterilmiş.
Çalışmayı yapan bilim insanları annenin gebe kaldığı dönemdeki kilosunun çocuğun ileriki yaşamında kalp ve metabolik hastalık riskini arttırdığını gösteren bazı araştırmalar olduğunu ancak kendi çalışmalarının kilo sorunun çocukluk ile birlikte erken embryo döneminde bile sorunlara neden olabileceğini ortaya koyduğunu belirtiyorlar.
58 değişik hastaden elde edilen 368 döllenmiş yumurtanın incelendiği bu çalışma küçük çaplı bir araştırma olmasına rağmen, yumurtanın olgunlaşması aşamasında yumurtalıkların maruz kaldığı hormonal durumun obeziteden olumsuz etkilenebileceğini, gebe kalma şansını azaltmanın yanı sıra embryo ve hatta çocuk üzerinde uzun dönem etkilerinin olabileceğini düşündürüyor.
Çalışmacılardan Dr. Sturmey, tek bir tüp bebek merkezinde yapılan bu küçük ölçekli çalışmanın anne adayının kilosunun insan yumurtası ve erken dönem embryo gelişimi üzerindeki etkisini gösteren ilk çalışma olduğunu vurguluyor.
Human embryos from overweight and obese women display phenotypic and metabolic abnormalities“, by Christine Leary, Henry J. Leese, and Roger G. Sturmey. Human Reproduction. doi:10.1093/humrep/deu276