Normal doğumu anlayabilmek için öncelikle bazı tanımları bilmek ve anlamlarını kavramak gereklidir. Bu kavramlardan belki de en önemlisi bebeğin rahim içindeki duruşudur. Çünkü bu duruş bebeğin normal yoldan dünyaya gelip gelemeyeceği konusunda önemli ipuçları verir.
Fetal prezentasyon
Prezentasyon bebeğin önde gelen kısmını ifade etmek için kullanılan bir deyimdir. Bir başka deyişle doğum kanalının hemen giriminde bulunan bebeğe ait kısmı tanımlamak için kullanılır. Türkçede önde gelen kısım ya da geliş şeklinde de tanımlanmaktadır. Bebeklerin %95’i başlarının tepe kısmıyla prezente olurlar. Buna verteks geliş adı verilir. Her 100 bebekten 4’ünde ise önde gelen kısım bebeğin poposudur. Bu durum makat geliş olarak adlandırılır ve kendi içinde türleri vardır. geri kalan bebeklerde ise önde gelen kısım bebeğin alnı, yüzü ya da omuzu olabilir.
Fetal duruş
Bebeğin uzun aksı ile annenin uzun aksı arasındaki ilişki fetal duruş olarak tanımlanır. Normalde bu iki aks birbirine paraleldir. Yani bebeğin kafası aşağıda poposu yukarıda ya da tam tersidir. Bu durum longitudinal duruştur. Anormal olan durumlarda ise her iki aks birbirine diktir. Yani bebek rahim içinde yan durmaktadır ki bu durum da transver duruş olarak adlandırılır ve normal doğum olanaksızdır.
Fetal pozisyon
Önde gelen kısmın anne pelvisi ile olan ilişkisini belirler. Sağ ve sol, ön ya da arka olarak adlandırılır. Örneğin verteks gelişte referans noktası occiput adı verilen bebeğin başının arka kısmındaki kemiktir. Buna göre bebeğin pozisyonu dört değişik şekilde olabilir.
- Occiput sağ önde
- Occiput sağ arkada
- Occiput sol önde
- Occiput sol arkada
Bebeğin tüm bu duruş şekillleri doğumun seyrini direkt olarak etkileyebilmektedir. Örneğin occiput önde olduğunda bebek doğum kanalından çok rahat geçip kolaylıkla doğarken occiputun arkada olması halinde kafasını daha geriye atamayacağından doğum çok zor olabilmektedir, ya da bebek transvers durduğunda vajinal doğum olanaksız olmaktadır.