Kadın vücudunun en eksik ve yanlış bilinen organı buyuk olasılıkla vajinadır. İşte size kadınların vajinaları hakkında öğrenmesi gereken 2 önemli bilgi.
1) Vajinanın neresi olduğunu bilin.
Kadın genital bölgesinin tamamı çoğu kişi tarafından vajina olarak adlandırılır. Oysa vajina sadece rahim ağzı ile dış dünya arasındaki bağlantıyı sağlayan tüp şeklindeki kısma verilen isimdir.
Dışarıda kalan kısımların tamamına vulva adı verilir. Vulva genel olarak tüy ile kaplı dış dudaklar, vajinal açıklığı kapatan küçük dudaklar ve sinirler ve kan damarları açısında zengin ve cinsel tatmin ile orgazmdan sorumlu olan klitoristen oluşur.
İç dudaklar çok küçük ya da çok büyük olabileceği gibi biri diğerinden hem büyüklük hem de şekil olarak farklı olabilir.
Genital estetik müdahaleler sırasında küçülttüğümüz kısım genelde labium minus ya da labia minora adı verilen bu küçük ve iç dudaklardır.
Vajina sürekli açık olan bir silindir değildir. Normalde her iki duvarı önde ve arkada birbirine yapışık şekilde durur. Cinsel ilişki sırasında açılır ve genişler sonra tekrar kapanır. Doğum sırasında 4 kiloluk bir bebeğin geçebileceği kadar genişler.
2) Vajina kendi kendini temizleyen bir organdır.
Vajinayı temizlemek için içine herhangi bir ürün ile müdahale etmeniz gerekmez. Vajina su ve sabun ile yıkanması gereken bir organ değildir. Özellikle parfümlü ürünlerden kaçınmak gerekir.
Benzer şekilde vulva için de kokulu spreyler, parfümler yarardan çok zarar verir. Çoğu zaman su ve sabun dış genital bölge temizliği için yeterliyken doktor önerisi ile özellikle genital bölge temizliği için üretilmiş olan intim ürünler kullanılabilir.
3) Vajinanın iyi ve yararlı bakteriler ile doludur.
Vajinal duştan kaçınmanın yani vajina içini su ile yıkamamanın en önemli nedenlerinden biri de bu iyi bakterileri yok etmemektir.
Vajina içinde bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar çok hassas bir dengede bulunurlar ve duş bu dengeyi bozar.
Doğal asiditenin de bozulması çoğu zaman enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon olmayan durumlarda ise vajinal irritasyon yani yanma ve rahatsızlık hali olabilir.
Çok ihmal edilmiş olgularda enfeksiyon, rahim içi, tüpler ve karın boşluğuna yayılarak pelvik iltihabı hastalık adı verilen ve kısırlığa bile neden olabilen ciddi tabloya neden olabilir.
4) Çiçek gibi kokması gerekmez
Vajina ve vulvanın kendine has bir kokusu vardır. Bu koku her kadının kendisine özgüdür ve adet siklusunun dönemlerine, kadının yediği içtiği şeylere hatta ne kadar su içtiğine göre bile değişiklik gösterebilir.
Kendi normalinizden farklı olan ve size kötü gelen her koku mutlaka jinekoloğunuza kısa bir ziyaret yapmanızı ve muayene olmanızı gerektiren ve altında ciddi bir sorun barındırabilecek olan bir belirtidir.
5) Vajina nefes almak ister
Nemli ve sıcak bir ortam vajina içinde hassas bir dengede yaşayan bakteri ve mantarların olması gerekenden fazla ve hızlı çoğalması için uygun ortam yaratır. Bu nedenle hava akımına izin veren iç çamaşırı ve kıyafetler giymeniz önemlidir.
Sürekli ped kullanılması da vajina sağlığı açısından zararlıdır.
Eğer mümkünse gece yatarken iç çamaşırı giyilmemesi daha iyi olacaktır.
Egzersiz yaparken bu amaca yönelik üretilmiş çamaşırlar kullanılması daha iyi olur
6) Üreme dönemleriniz (fertil dönem) hakkında bilgi verir.
Vajina iç tarafta rahim ağzı yani serviks ile sonlanır. Serviksi oluşturan hücrelerin salgısı adet sıklusunun dönemine ve hormonların kan seviyesinin artması ve azalmasına göre değişir.
Bu salgının adet döngüsünün dönemine göre nasıl olduğunu bilmek gebe kalmak ya da gebelikten korunmak amacı ile kullanılabilir.
7) Kaşıntı her zaman mantar varlığını göstermez
Mantar dışında pek çok durum genital bölgede kaşınıya neden olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanlar arasında kıyafetlerin neden olduğu sürtünme, jilet kullanımına bağlı tahriş, genital bölgeye temas eden sabun ya da detarjan sayılabilir.
Uzun süreli geçmeyen ya da hafiflemeyen kaşıntı varlığında mutlaka muayene gerekir. Tanı konulmadan kullanılan ilaçlar durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir.
8) Vajina karnınızın içine kadar uzanmaz
Vajina 9-10 cm uzunluğunda oldukça elastik yapıda ve iç tarafı kapalı bir dokudur. Bu nedenle içeride unutulan tampon ya da ilişki sırasında çıkan prezervatif vajina içinde kaybolmaz ya da rahminizin içine veya vücudunuzun derinliklerine kadar ilerlemez ancak vajina arka duvarında derinde sıkışabilir ve eliniz ile ulaşması mümkün olmayabilir.
Böyle bir kuşku varlığında mutlaka en kısa sürede jinekoloğunuza gitmelisiniz.
Vajinadaki yabancı cisimler ve özellikle tampon hayatı tehdit edebilen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu sanıldığından çok karşılaştığımız bir durumdur ve utanmanız gerekmez.
9) Vajinal kuruluk tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur
Vajinal kuruluğun en önemli nedeni kadınlık hormonu olan ostrojenin azalmasıdır.
Emzirme döneminin yanısıra menopoz öncesi ve sonrasında da östrojen azalacağından kuruluk çokça görülür.
Östrojen azlığının doğal bir sonucu olarak vajina dokusu elastikiyetini kayeder, incelir ve travmaya açık hale gelir. Bu durum cinsel ilişki sırasında acı ve rahatsızlığın yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarına da yol açabilir.
Vajinal kuruluk gerek bu amaç için üretilmiş nemlendiricilerle gerekse lokal olarak uygulanan östrojen ile tedavi edilebilir. Rahatsızlık veren ve uzamış kuruluk varlığında jinekokolojik muayene olmanız önerilir.
10) Cinsel ilişki vajina sağlığı için önemlidir.
Cinsel ilişki eşinizle yakınlaşmanın yanı sıra kalori yakılmasına neden olan, stresi azaltan ve bağışıklığı güçlendiren bir aktivitedir. Bunun yanı sıra özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda genital bölgeye olan kan akımını arttıracağından kuruluk görülme sıklığını azaltır.
11) Herkesin genital bölgesi farklıdır.
Herkesin yüzü, eli, ayakları gibi genital bölgesi de birbirinden farklıdır. Klitoris boyutları, iç ve dış dudakların şekli ve büyüklüğü her kadında farklıdır.
Jinekologlar olarak sürtünme nedeni ile tahrişe ya da sık enfeksiyonlara, ya da büyüklük nedeni ile tampon yerleştirmede güçlüğe veya cinsel ilişkide ağrıya neden olmadığı sürece iç ve dış dudakları anormal olarak kabul etmeyiz.
Bununla birlikte kendi cinsel organının görüntüsünden memnun olmayan pek çok kadın labiaplasti adı verilen vajina estetiği ameliyatları için başvurmaktadır. Özellikle son dönemlerde bu tür ameliyatları sıkça yapmaktayız.
Benzer şekilde vulvanın rengi de kadından kadına değişkenlik göstermektedir. Günümüzde vulva renginden rahatsız olan kadınlarda, özellikle gebelik ve doğum sonrası görülen koyulaşmalarda laser ile ağrısız ve komplikasyonsuz bir şekilde beyazlatma işlemi yapılabilmektedir.
12) Vajina cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından penise göre daha büyük risk altındadır.
Vajinanın ince ve kırılgan mukozası penisin kalın derisi ile kıyaslandığında bakteri ve virüsler açısından çok daha fazla geçirgendir. Özellikle ilişki sırasında oluşan ve çoğu zaman gözle görülemeyen zedelenmeler enfeksiyon riskini daha da arttırır. Bu hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkili yolu ise prezervatif kullanmaktır.