Baylor College of Medicine araştırmacıları gebelik sırasında kendi isteğiyle egzersiz yapan farelerden doğan bebeklerin i̇leriki yaşantılarında daha aktif olduklarını saptamışlar.
Gebelik sırasında fiziksel olarak aktif olan kadınların çocuklarının da fiziksel açıdan aktif olmaya eğilimli olduğu biliniyor ancak bu durumun annelerin çocukları üzerindeki etkisinden mi kaynaklandığı yoksa bu çocukların annelerinden gelen genler nedeniyle doğuştan mı spora eğilimli olduğu bilinmiyor.
Bu çalışmada ise fareler kullanıldığından daha inandırıcı sonuçlar elde edildiği bildiriliyor.
Araştırmacılar koşmayı seven dişi fareleri seçip bunların iki gruba ayrılmışlar. Bir grup fare gebelik öncesi ve gebelik sırasında fareler için tasarlanmış ve istedikleri kadar koşabildikleri tekerleklerin olduğu yerlere konurken diğer faralere bu olanak sağlanmamış.
Gebeliğin erken dönemlerinde bu fareler gecede ortalama 10 kilometre koşarken, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha az da olsa koşmaya devam etmişler, hatta gebeliklerinin son dönemlerinde bile gecede 3 kilometre koşmuş ya da yürümüşler.
Fiziksel açıdan aktif, hareket etmeyi seven farelerden doğan bebeklerin gebelik sırasında koşmayan farelerden doğan bebeklere göre yaklaşık %50 daha fazla fiziksel aktivitede bulunduğu saptanmış. Araştırmacılar bu farelerdeki artmış fiziksel aktivitenin ileriki yaşantılarında da devam ettiğini saptadıklarını ve bunun oldukça önemli olduğunun altını çiziyorlar.
Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar gebelik sırasında yapılan fiziksel aktivitenin bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumlu etkisinin olabileceği tezini destekler nitelikte. Bu çalışma ayrıca sadece genetiğin değil çevresel faktörlerin de egzersizde önemli olabileceğini gösteriyor.
Dünyada gebelik ile ilgilenen pekçok bilimsel dernek herhangi bir komplikasyon olmaması durumunda hamile kadınların günde en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmasını öneriyor.
http://www.fasebj.org/content/early/2016/03/31/fj.201500018R.abstract