Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

Uzun etkili doğum kontrol yöntemleri gençleri kürtaj olmaktan koruyor

literature2

Ingiltere’de yapılan yeni bir çalışmada gençler arasında uzun etkili ve geri dönüşlü doğum kontrol yöntemleri kullanımının gebelik ve kürtaj oranlarını anlamlı ölçüde azalttığı gösterildi.

International Journal of women’s health dergisinde kasım ayında yayınlanan bir makaleye göre ingiltere’de gençler arasında giderek yaygınlaşan uzun etkili ancak geri dönüşlü doğum kontrol yöntemlerinin kullanımıyla 18 yaşından genç kızlarda istenmeyen gebelik oranları ve 20 yaşından gençlerde kürtaj sayılarında anlamlı ölçüde azalma saptanmış.

1998 ve 2011 yılları arasında 18 yaşından genç kadınlarda geleneksel doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı 1000’de 46.6 dan 30.7 ye gerilerken aynı süre zarfında uzun etkili bir geri dönüşlü yöntemlerin kullanımı yüzde 89.7 oranında artmış.

Çalışmacılar elde ettikleri sonuçların çok önemli olduğunu, kadınların yeterli derecede bilgilendirildiğinde uzun etkili ve geri dönüşülü yöntemleri tercih ettiklerini belirtiyorlar. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen son veriler de kadınların doğru bilgilendirildiğinde rahim içi araç ya da sistemleri ile kola takılan implantlar gibi uzun etkili yöntemleri tercih ettiklerini gösteriyor.

Long acting reversible contraception (LARC) adı verilen bu yöntemlerin uzun dönemde hem sağlık hem de ekonomi açısından büyük yararları olduğu gösterilmiş durumda.

Bu tarz yöntemler ilk planda biraz pahalı gibi görünsede uzun dönem maliyet ve kullanım hatalarına bağlı istenmeyen gebelik oranlarının düşük olması nedeniyle aslında diğer yöntemlerden daha ekonomik oldukları kabul ediliyor.

LARC olarak kabul edilen yöntemler şunlar:

1) Doğum kontrol aşıları belirli aralıklarla kol ya da kalçadan yapılan enjeksiyonlar şekilde uygulanıyor.

2) İmplantlar: cilt altına yerleştirilen ve hormon salgılayan çubuklar 3 yıl süreyle koruma sağlıyor

3) Rahim içi araç: sipiral olarak da bilinen bu cihazlar rahim içerisine yerleştiriliyor ve çıkartıncaya kadar koruma sağlıyor. 3, 5 yada 10 yıllık değişik çeşitleri mevcut.

4) Rahim içi sistem: halk arasında hormonlu spiral olarak da bilinen bu yöntemde rahim içerisine yerleştirilen bir plastik çubuktan 5 yıl süreyle düşük miktarda progesteron hormonu salgılıyor ve bu sayede hem kanamaların miktarı azalıyor hem de istenmeyen gebeliklerden korunma elde ediliyor.

18 yaş altı gebelikler ülkemiz için çok ciddi bir sorunmuş gibi durmasa da yakın gelecekte sayılarının giderek artacacağı düşünülebilir. Bu nedenle gençlerin yeterli bir cinsel eğitim almaları ve uygun doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgilendirilmeleri bence kendi sağlıkları başta olmak üzere halk sağlığı ve ekonomik açıdan son derece önemli.

Makalenin özetine şu bağlantıdan ulaşılabilir:

 http://www.dovepress.com/association-between-long-acting-reversible-contraceptive-use-teenage-p-peer-reviewed-article-IJWH