Abdi İpekçi Caddesi No:61 Kat 5, Nişantaşı/İstanbul

12. Hafta – Ses çıkarabilir

Diş etlerinde 20 dişinde yerleri belli olmuştur. Yüz insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir.

Karın boşluğunda ise barsaklar karın içine girmiştir ve hareketleri başlamıştır. Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra safra kesesinde depolanır.

Tiroid, ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreasdan insülin salgılanır. Kemik iliği de oldukça aktiftir ve sürekli hiç ara vermeden kan hücreleri, özellikle doğumdan sonra karşılaşacağı mikroplarla mücadele etmesini ve onları yenmesini sağlayacak akyuvarları üretmeye devam etmektedir

Her iki cinsde de dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır ancak kızlarda büyük ve küçük dudaklar, erkeklerde ise penis ve torbalar dikkatli gözlem ile ayırt edilebilir. Beyin tabanında bulunan ve hipofiz adı verilen kısımda hormonlar üretilmeye başlanmıştır. Bu hormonlar 20-30 yıl sonra kendi bebeğini yapmasını sağlayacak olan hormonlardır.

Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar. Sinir sitemi biraz daha olgunlaşır ve fetusda refleksler gelişir. Bu dönemde cilt oldukça hassasdır. kemiklerden bazıları sertleşmeye başlamıştır.

12. haftaya gelindiğinde uterus yukarı doğru büyümeye devam eder ve pelvis dışına çıkarak karın boşluğuna girer. Artık mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteği bir miktar azalır. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam eder. Bu haftalarda başağrısı ve başdönmesi şikayetlerine sık olarak rastlanır. Kan damarları genişlediğinden ani tansiyon düşmeleri ve bayılmalar olabilir. Yatar ya da oturur pozisyondan ayağa kalkarken ani hareket etmekten kaçınmanız iyi olacaktır.

Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalmıştır. Doktorunuzun size bunu belirtmesi ile her anne adayında olduğu gibi siz de psikolojik açıdan rahatladığınızı fark edeceksiniz.

Diş etleri gebelikten olumsuz yönde etkilendiği için diş hekiminizden randevu almanızda ve muayene olmanızda büyük fayda olduğunu unutmayın. Bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygun dönemdir.

 

 

[third]

Bebeğinizin Büyüklüğü
Büyük bir kırmızı erik kadar

[/third]

[third]

Bu haftada yapılacak testler
11-14. haftlarda ikili test yapılır.

[/third]

[third_last]

Öneri:  Dişlerinizde çürük varsa ve dolgu yapılması gerekiyorsa dişhekiminizden cıva içermeyen dolgu maddesi kullanmasını isteyin.[/third_last]

 

[box] Bu sayfada yer alan bilgiler ortalama değerler olup size bir fikir verebilir ancak her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili en doğru bilgiyi size gebeliğinizi takip eden doktorunuz verebilir.[/box]